
Çene Cerrahisi Nedir?
Diş ile ilgili tüm cerrahi işlemlerle birlikte yüz ve çene kemiğindeki tüm patolojilerin cerrahi tedavisi ile ilgilenir. Son yıllarda çene cerrahisinin sınırları daha da genişlemiştir.
Çene Cerrahisi, bütün yaş aralığındaki bireylerin ağız, diş ve çene bölgelerindeki sert ve yumuşak dokuların hastalıkları, yaralanmaları ve bozukluklarının düzeltilmesi için gerekli tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayan diş tedavisidir.
- Diş cerrahi çekimleri,
- 20 yaş ve gömülü diş çekimleri,
- Ortognatik cerrahi operasyonlar,
- Çene eklemi hastalıklarının tedavileri,
- Çene kist ve tümörlerinin tanı ve tedavileri,
- Sinüs tabanı yükseltme işlemleri,
- Kemik ogmentasyonları,
- Travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tedavisi
- Çene kırıklarının konservatif ve cerrahi tedavilerini kapsar.
Çene Cerrahisi Tedavisi Neleri İçerir?
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi işlemlerin başında çene kemiğindeki kist operasyonları, yirmi yaş cerrahisi, ağız içi kanser tedavileri, eklem problemleri, dil ve dudak yaraları ve çene kırıklarının tedavisi gelmektedir.
Günümüzde cerrahi sonrası kanama, şişlik veya ağrı gibi problemlerle neredeyse hiç karşılaşılmamaktadır. Gelişen yeni teknikler sayesinde artık minimal kesiler ve lazer uygulamaları ile dokulara daha saygılı operasyonlar yapılabilmektedir.
Çene Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci
Çene cerrahisi uygulanmış hastalar yapılan işleme göre değişmekle beraber ortalama 1-3 hafta arasında iyileşirler. İşlemin acele edilmeden ancak yeterince hızlı yapılması önemlidir. Hastanın ödemini azaltır, toparlanmasını hızlandırır, kan ve sıvı kaybı daha az olur. Ayrıca ameliyat sonrası yakın takip ve uygun bir ilaç tedavisi protokolü hasta konforu açısından çok önemlidir.